tom.d.molnar

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Reakcia na príspevok, čo sa objavilo na jednej diskusii v SME

Tu je pôvodná diskusia: http://www.sme.sk/diskusie/2194490/1/Eutanazii-je-v-Holandsku-coraz-viac-tvoria-tri-percenta-umrti.html Tu je comics: http://kiriakakis.net/comics/mused/a-day-at-the-park Celá odpoveď sa nezmestilo na diskusiu v SME

Reakcia – myšlienky k tomu comics-u.

 

Hm. Dobre uletené názory – autora, Kostasa Kiriakakis-a. Provokuje. A ohľadom tých myšlienok, pre mňa začínajúca byť KLASIKA druhej strany. Tým nechcem naznačiť svoje schopnosti a vzdatnosti intelektuálu... mýlim sa a dosť často ... :)

 

Ale ajtak ďakujem Bohu, čo doposiaľ viem a že aspôň o zlomok-zlomky vecí bolo dovolené mať aspôň istú šajnu – ajkeď vzďaleka nie ani len časť veľkého obrazu.

 

Kostas provokuje. Na viacerých úrovniach. Jednak, neviem, že pri hľadaní info o ňom a vidiac jeho záujem o výtvare netvor (gallery na jeho stránke) – či sa náhodou objavil pri jeho mene, prívlastok v jednom gréckom blogu – “purevil...“

 

To ešte nič... ale kto aspôň v rámci základného vzdelania pozná niečo zo symboliky – a vedomím jeho gréckeho pôvodu... z vlastného hľadiska – keď niečo ctím, tak z toho nerobím si srandu – takého špektra, ako napríklad on si to dovolil.

 

Síce kontraargumentom môže byť sloboda prejavu – a že aj dánska karikaturista s tým svojim jediným obrazom – “nemyslel na nič zlé – s prorokom, a nechcel urážať istú skupinu“(táto výhovorka je ale klamstvo) ... ale pre mňa o ňom niečo predsa to hovorí – keď v priebehu deju, len tak marginálne bez zdanlivo nesúvisiac k hlavnému deju, objaví sa ryba – Ichthys – ΙΧΘΥΣ na psom vodítku, na uzde “rohatého s kopytom…”

 

Takýto “humor“ už neviem si ceniť, hlavne ešte ďalej dívajúc na beh deju, keď vidím isté časti textu – zvýraznené s tučnejšími písmenami – aby v rámci daného textu – dali ešte ďalší význam ... ? Aby sa to zarylo do podvedomia čítajúceho? Alebo je to len čistý hoax, provokácia - kosť hodená pre konšpirátorov, a značná časť pri tom sa rehoce – pri čítaniu rôznych výtvorov ľudskej mysli?

 

Dosť dlho som rozmýšľal o tom celom – už aj piatok v popoludní a v sobotu večer, aj ohľadom Vašej osoby, kto ste  “jooohan,“ prečo ste písali to, čo ste písali ... a prečo ste potom uviedli na druhý deň ten link s comics-om Kiriakakis-a.

 

Dobre, pustím sa do toho. Či to bude svedectvo – osobného náboženského presvedčenia, a mnohým to nebude po chúťku ... nevadí ...

 

                                                                I.

 

Späť k tej rybe – na psom vodítku s rohatým a kopytou ... NIKDY! Maximálne v predstavách Kostasa... Ja v tom verím, že “... na Jeho Meno – JEŽIŠA KRISTA, sa každý podkloní, či na nebesiach, alebo aj v podsvetí ...“

 

 

                                                               II.

 

Ďalšie masírovanie podvedomia – s výraznými písmenami ... ? “Only One Real“ ? teraz to čo znamená? Ich Doktrína? Alebo sa nadväzuje na začiatok vety – “If  worthless answers are the ...“

 

“Are family“ – zase doktrína?

 

To je už mojou možno nesprávnou interpretáciou – ale znamená to “All in One?“ (Z analýzi celého comicsu mám akúsi nevoľnosť a zlý pocit, ale napriek tomu, let‘s continue …)

 

Not really!

 

Stvorený nikdy nepresiahne, nedosiahne úroveň Stvoriteľa. A ten Stvoriteľ je náš Boh, Nebeský Otec, Abba, Adonai, Yahwe a pre moslimov Allah. Skrze Ježiša Krista – stali sme aj my Jeho deťmi – ale to neznamená, že aj my sme “bohmi!“

 

Inú úroveň majú pred nami stvorené duchovné sily – ale ani oni nikdy nedosiahnu a premôžu Boha, Otca.

 

 

Ako to vyznávajú najprv starší bratia:

http://www.levitt.com/hebrew/commandments.html

                                                           

“I am the LORD your God.”
— Ex. 20:2a

 

Ah no khee Adonai é loh héy kha.

 

 

“Thou shalt have no other gods before me.”
— Ex. 20:3

 

Lo yeeh yéh ľ kha é lo heem.

Ah khé reem al pa nahy.

 

 

A neskôr v tretom prikázaní: “...When we call upon the LORD, we are actually invoking the one true God of the universe to manifest Himself to us. Since God is faithful and will be true to His name, He will really be present whenever He is called….”

 

 

 

Po tom, ako to vyznávajú aj moslimovia. Síce pri 10-20 minútovom čítaní Koránu veľa veci mi tam prekážalo, hlavne to posudzovanie voči kresťanom a židom, a aj ich koncepcia svätej vojny, ale tento úryvok sa mi páči – lebo je to identickým základom monoteizmu:

http://koran.iszlam.net/program.php?lang=English

 

2 – Al-Baqarah, Verse 2:255

 

Allah! La ilaha illa Huwa (none has the right to be worshipped but He), the Ever Living, the One Who sustains and protects all that exists. Neither slumber, nor sleep overtake Him. To Him belongs whatever is in the heavens and whatever is on earth. Who is he that can intercede with Him except with His Permission? He knows what happens to them (His creatures) in this world, and what will happen to them in the Hereafter . And they will never compass anything of His Knowledge except that which He wills. His Kursi extends over the heavens and the earth, and He feels no fatigue in guarding and preserving them. And He is the Most High, the Most Great. [This Verse 2:255 is called Ayat-ul-Kursi.] “

 

Že by aj ich prorok mal skúsenosť s mystery náboženstvami a kultami a kvôli aj tomu, proti tým to tak napísal? ? ?

 

A to je mienené práve na nich?

 

2 – Al-Baqarah, Verse 2:257

 

Allah is the Wali (Protector or Guardian) of those who believe. He brings them out from darkness into light. But as for those who disbelieve, their Auliya (supporters and helpers) are Taghut [false deities and false leaders, etc.], they bring them out from light into darkness. Those are the dwellers of the Fire, and they will abide therein forever.

 

 

 

 

A nakoniec aj v našom, ten úryvok z Evanjélia podľa Jána 17,3. (nemám to v SK, prekladám) :

 

“...To je večným životom, aby Ťa spoznali, jediného pravého Boha a koho si poslal, Ježiša Krista ...“

 

 

 

III.

 

 

Berme ďalej ten comics. Malý netvor, monster – démon?! je plný otázok – so skrinkou, - hľadá si odpovede, pri tom nechce si automaticky odpovede staršieho, veľkého, skúsenejšieho démona, - ale len ďalšie otázky, kvôli osobnému rastu - ...

Ale symbolizuje aj to, - že pôvodne sám na ľavičke “inbox thinking“ – nedokáže si presiahnúť svoje hranice?

 

V niektorých veciach – netreba mať “out of box thinking“ a byť otvoreným pre všetko – mať otvorenú myseľ a vlastné skúsenosti zo života, sveta. Síce všetko je nám dovolené – ale to neznamená – že skúsenie všetkého možného aj prispeje... Nie. Nie je to strach od neznámej, alebo zbabelosť a útek pred potrebnou bolesťou – pri námahe alebo pri práci na sebe alebo pri niečom – čo nakopne náš život ku vpredu aby sme sa dostali ďalej.

 

Áno tomu, že pri rôznych skúškach alebo procesu v živote sú potrebné bolestné rany a pády – aby sa človek spamätal si a dostal ďalej. No pain – no gain.

 

V hľadaní otázok a odpovedí je nič zlého. Ale to, kde to hľadáme, ako, kedy to hľadáme skrze čoho máme sebareflexiu, a ktoré sú hodnoty čomu sa vrátime ako k základu, a čomu uveríme a čomu nie – to je už zásadné.

 

So again, my approach:

 

Netreba si zbytočne prekomplikovať si život – ako to robí ten malý monster... Síce je to ok hľadanie otázok a odpovedí a hlbšiu podstatu a pôvod, dôvod vecí – ale nie je to správne, že najdôležitejšie otázky nemajú byť odpovedané. Moc o toho neviem, len povrchne som to prebehol – ale Kostas navádza asi k filozofickému zmýšľaniu “fallibilism,“ Karl Popperovský smer? Open Society? Alebo čo je viac evidentné k agnosticizmu... (jooohan - k tomu aspôň Vy sa príblížíte, podľa prvého Vášho príspevku)? Ale možno, že sa mýlim....

 

Netreba si zbytočne prekomplikovať si život. (Ale) V jednoduchosti je niekedy krása a zmysel.  A cesta k Bohu – k poznania Boha: jednoducho, priamo s plnou dôverou.

 

Nie náhodou radí a učí nás Ježiš, že buďme ako deti – a potom nám bude patriť Nebeské Kráľovstvo. Čistou dôverou, priamosťou a vierou – ak sa obrátime na Nebeského Otca(Otče Náš, Ktorý si na nebesiach – Abwun dwashmaya) ,

- tým seba samých posunieme bližšie k Nemu.  Yes! “Childish Trust in Him.“

 

On(Boh) je otvorený, čakajúci vždy – aj keď my sme na bludných cestách  ako márnotratný synovia.

 

“Childish Trust in Him.“  - Nothing more simple than this – but difficult at once! :)

Prečo? 

 Mnohý z vlastných skúseností a rôznemu životnému udielu – nedokážu sa otvoriť a priamiť si zrak, a vrátiť sa k Bohu, Nebeskému Otcu.

 

Napríklad, buď sa sklamali vo vlastnom otcovi, ktorý bol alkoholikom a bil ich, alebo opustil rodinu a nestaral sa o nich, alebo kvôli inej žene opustil rodinu - zbavil sa ich, alebo bol pasívnym – nemilujúcim, - a neodovzdal silu, potvrdenie svojho  hodnotenia a váženia si svojej dcére, svojmu synovi – bol vlažným, sebeckým, alebo zomrel predčasne atď.

 

Kvôli týmto zraneniam týto ľudia majú značnú nevýhodu voči tým, ktorý ešte mali tak ako normálnejšieho otca s menšími chybami. (Ale zas, tý možno že majú iné deficity, čo už spomínaný nemajú). Ten vzťah – s pozemným biologickým otcom, alebo aj starým otcom – a príklad z nich – podľa mňa môže značne vplývať si vytvorenie obrazu človeka – ohľadom Boha, Nebeského Otca, – Kto je ale oproti biologickým otcom a starým otcom dokonalý. Ale asi každému evolúcia a vytváranie sa vzťahu k Bohovi je jedinečný.

 

Vrátim sa naspäť k téme, - pre mňa je už A & Ʊ - Ježiš Kristus! Aj keď občas skúmam a v minulosti som si skúmal veci a otázky aj z iného uhľa pohľadu a preto neposudzujem hľadajúcich ľudí, ale pre mňa dao-tao :) - jedinou cestou, pravdou a životom je už len Ježiš Kristus.   Na svojej pozemskej ceste – občas sa vzbúrim, kvôli spôsobov a metódy, skrze čoho musím prejsť, ale nakoniec v duchu dôjde k záveru, “ ...že nech sa stane vôla(prijanie-želanie) Tvoja(Božia)“, ale prosím daj mi silu vzniesť ďalej svoj kríž.

 

[To ale neznamená, že človek vo všetkom tak rezignuje a vzdá sa. A kvôli komfortity rezignuje sa boja. Pri niektorých želaniach – aj človek si musí pridať svoje úsilie ku svojej prosby k Bohu, a nielen čakať, že Boh všetko za neho vybaví. Že sa len a len sa modlí a všetko sa zázračne sa zariadí. No! Boh si želá kooperáciu...A to som si nevymyslel ja].   

 

Z vlastných síl nedokážem žiť vždy podľa evanjelia a učení cirkvi, – ale v duchu viem, že to je tou správnou cestou a pevnou skalou, na čo si môžem budovať základy svojho života a kam vždy sa môžem vrátiť sa aj zo zblúdenia.   [a podľa mňa je aj hlúposťou neveriacich očakávať si bezchybné správanie sa kresťanov. Iným prípadom je, keď niekto dlhodobo nevie a nechce si zmeniť na svojom deficite – vážneho charakteru, a hlavne vtedy – keď už bol na to viackrát upozornený. Len ďalej sa chodí do kostola ... také veci sa mi tiež nepáčia a neveriaci to právom vyčítajú...]

 

Ešte veľmi dôležité vzdielam:

 

Ježiš Kristus a Boh pri akomkoľvek zjavení aj v Starom, či v Novom Zákone v skutkoch alebo slovami a nijakým iným spôsobom nikdy neklame. Kde sa o tom píše, že Ježiš Kristus alebo Boh, prekabátil, oklamal, zradil ľudí – s kým sa dostali do kontaktu? Kým v iných učeniach, mytológií klamstvo je ok, “šikovnosťou a bystrosťou, tu – u Boha a Ježiša Krista, je to úplne základom, že bez falošu a klamstva a nepravdy a podvádzania.

 

Iste že, to asi mnohým asi nepáči. A medzi ľuďmi, veriacimi a celkovo aj vo cirkvi – v istých prípadoch boli a sú klamstvá. Ale dúfam, aj tam je o to snaha – že čo najmenej alebo úplne obmedziť si to. Ale Boh a Ježiš Kristus, nikdy-nikdy neklame a neoklame.

 

Pozrime si iné náboženstvá. Napríklad v taoizme ich nesmrteľný nie vždy žili, pôsobili a konali čestnými spôsobmi.. Sú medzi nimi aj dobrý, ktorý bojovali voči silám zla – ale zas niektorý iný dosiahli nesmrteľnosť z nášho uhľa pohľadu nečistými, nečestnými prostriedkami. Takže ich nesmrteľný, ktorý boli skutočne dobrý a mali ušľachtilé srdce, sú maximálne na úrovni naších svätcov – ale nie viac, ako že ich umiestnili a ctia božsky na taoistickom pantenóne.

 

Tam je grécko-rímska mytológia – “hlavný boh“ Zeus, koľkokrát podvádzal zvádzal a oklamal? Egyptská – Oziris, Ízis zrada, Seth ..., babilónska-kánaánska: Baál, Moloch, Dagón, Astarte – ohavnosti. Sumérske: Él, Ěia, Ninur, žiaľ aj Nimród ... Perzské: Ahura Mazda – Ahriman ... dualita ... Hindu: ich “svätá“ trojica – Višnu, Šiva, Krišna – jedine Višnu ukáže tak ako dobrotivý charakter, ostatné veľmi zlé...  ďalej Káli ... a inventári pojmu reinkarnácia ... brrrrr .... a potom aj “vznešený Tibet ...“ : Red Hat Sects vs Yellow Hat Sects, rôzne okultné praktiky a rituály ... a stredisko chanellingu ... ? ? ? Šangri-la – aaale čo!!!  Nie, neprosím si!

 

Germánsko-škandinávska mytológia, čiastočne týkajúci aj staroslovanov:

Odin, Loki, Freya, Thor – Ragnarok ... a o brutálnych kultoch najvyspelejších stredo a južno amerických civilizácií už ani nehovorme...

 

Ďalej v rôznych iných animistických náboženstvách – biele a čierne šamani, strigy, mágovia ...

 

V ktorom inom náboženstve, než kresťanstvo, judaizmus a čiastočne aj islam, je zobrazený všemohúci Boh, ktorý nepodvádza, neklame a neoklame?

 

To je len čosi ľudské – a hlavný atribút druhej strany(otec všetkých lží) Ján 8,43-47... Tá druhá strana je neekvivalentná v moci a v pôsobeniu Boha. Zlo už bolo premožené – a aj keď podľa istých proroctiev dostane ešte čas na moc a spôsobenie vo svete, je to všetko obmedzené a limitované Bohom. A ja verím v tejto pravde. Nič sa nám nestane bez vedomia Boha. “...Máme každé vlasy porátané na hlave...“ A ajkeď hrôza, bolesť a strata – zlo nás stíha – Boh o tom vie. A je s nami. Že prečo nepomôže? Prečo to dopustí? Keď je dobrotivý Boh?

 

To vôbec neviem a ani páter Vella to nevie. Ale pri istých utrpeniach to môže byť, ako tento príbeh pátra:

 

Je to o malé dieťa, kto sa vážne ochorí. Cíti bolesť a jeho matka – ktorá sa stará o nej, prežíva ešte viac bolesti, ako vidí svoje dieťa trpieť. Idú k lekárovi – lekár vyšetrí a podľa vážnosti situácie – nariadí si hospitalizáciu. Nedá sa nič robiť – matka súhlasí.  To ale to malé dieťa nevie pochopiť. Hnevá sa na matku, že prečo ho opustí a prečo nemôže ísť domov... Plače, kričí, trpý – matka to vidí a ešte viac trpí aj ona, ale nedá sa nič robiť – dieťa musí ísť do nemocnice, aby sa vyliečil. A matka ani vtedy ho neopustí – pravdepodobne bude každú minútu pri ňom ...   A je to podobné aj s ľuďmi a Bohom. Boh to vidí a trpí s nami, keď vidí naše utrpenie – ale nezabráni nám aby sme sa vyhli nemocnici – keď sme vážne chorý ...A aj tam je s nami ...

 

Jooohanov príspevok

“... Ani ti najmudrejsi nie su schopni vidiet vsetky premenne. Dvojrozmerne bytosti, ktore nedokazu obsiahnut rozmer treti, stvrty...”

 

Môj komment:

 Keď na to myslíte, že netreba posudzovať nikoho a odvrhnúť si, odpísať si človeka na zatratenie – tak môže byť. Mojou úlohou to iste že, nie je! A božie cesty sú nevyspitateľné...

 Ale. Pripomeniem Vám Matúša 7,21-24...

(vtedy som to ešte nemal prekukaného - že podľa pokecu je len 20 ročný z Ružomberka ....  )  ... Nobody is perfect... :)


Ja jedno viem –  verím Boha a Ježiša Krista. Christos vincit, Christos regnat, Christos imperat...! Amen!

 

A že je aj deň 29.Septembra – (pre tých komu to niečo znamená)

 

Sancte Michael Archangele,
defende nos in proelio;
contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium.
Imperet illi Deus, supplices deprecamur:
tuque, Princeps militiae Caelestis,
satanam aliosque spiritus malignos,
qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo,
divina virtute in infernum detrude.
Amen


Príspevok k jednému comics-u, v diskusií SME | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014